Avrupa Birliği sınırlarında yaşanan en ölümcül afet

-
Aa
+
a
a
a

Kuzey Yunanistan yangını, Avrupa Birliği sınırlarındaki en büyük orman yangını olarak kayda geçti.

Gezegenin Geleceği: 04 Eylül 2023
 

Gezegenin Geleceği: 04 Eylül 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Yunanistan'ın Türkiye sınırı yakınınındaki Meriç Bölgesi'nde orman yangınlarında New York kenti büyüklüğünde bir alan kül oldu. Şu ana kadar yanan alanın büyüklüğü 810 kilometrekare olarak açıklandı. Kuzey Yunanistan yangını, Avrupa Birliği (AB) sınırlarındaki en büyük orman yangını olarak kayda geçti. Birlik, yaklaşık 500 itfaiyeci ve 11 uçaktan oluşan bir müdahale ekibini Yunanistan’a gönderdi. Yangın bu yaz AB sınırlarında yaşanan en ölümcül afet olarak da kayda geçti. Ekathimerini gazetesi, yangınlar söndürüldükten sonra daha fazla ölü bulunabileceği endişesinin yetkililer tarafından değerlendirildiğini aktarıyor. Orman görevlisi Dora Skartsis, 2011 yangını sonrası yapılan tüm yenileme çalışmalarının kaybedildiğini söyledi. Skartsis, “Devasa bir ekolojik felaketten söz ediyoruz,” şeklinde konuştu. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Yunanistan bölümünden Panagiota Maragou, ulusal parkın %30’unun yok olduğunu duyurdu. Dedeağaç bölgesinde en az dört bin koyun telef oldu. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis, orman yangınlarıyla ilgili 140 tutuklamadan 79'unun kundakçılıkla bağlantılı olduğunu söyledi. AB yönetimi, 28 hava aracından oluşan bir kuvveti böylesi felaketler için hazır hale getirme niyetini duyurdu.

KuzeyDoğa Derneği kurucu üyelerinden Önder Cırık anıldı

KuzeyDoğa Derneği 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde, Adıyaman’da kaybettiğimiz, KuzeyDoğa Derneği kurucu üyelerinden Önder Cırık’ı adına oluşturduğu ‘Türkiye Koruma Ekolojisi Ödülü’ ile andı. Derneğin, geleneksel hale getirmeyi amaçladığı ödülün ilki, Hırvatistan Zagreb Üniversitesi’nden değerli bilim insanı Prof. Dr. Josip Kusak’a takdim edildi. KuzeyDoğa Derneği Sayın Prof. Kusak ile Kars Sarıkamış Ormanları’nda, 2011’de ‘Türkiye’nin ilk kurt yakalama ve takip projesi’ ile başlayan ve ardından bozayı ve vaşakların da dahil edildiği ‘Büyük Memeli Yakalama ve Uydu Vericisi İle Takip Projesi’ne her yıl birlikte devam etmekte. Dernek açıklamasında, “Bu ödül vasıtasıyla; tam bir doğa, tarih ve kültür sevdalısı olan değerli dostumuz Önder Cırık’ın aziz hatırasını saygı ile anarken, uzmanlığı ve öğretici kişiliği ile çalışmalarımıza her zaman değer katan Prof. Dr. Josip Kusak’a da bilimsel katkı ve emeklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz,” yer aldı.

İstanbul’a su sağlayan barajların değişimi uydu görüntüleri ile gözler önüne serildi

İhlas Haber Ajansı’ndan (İHA) Ahmet Faruk Sarıkoç’un haberine göre, İstanbul’a su sağlayan barajların yıllar içerisindeki kuraklık nedeniyle değişimi uydu görüntüleri ile gözler önüne serildi. Barajlarda yüzlerce metre suyun çekildiği uydu görüntüleri ile net bir şekilde ayırt edilebiliyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ) verilerine göre İstanbul’daki barajların genel doluluk oranı bugün itibariyle ise %30’un altına düştü. Küresel ısınma nedeniyle mevsim normallerinin üzerine çıkan aşırı sıcaklık ve nem İstanbul’daki barajların son dokuz yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Uzmanlara göre sıcaklık nedeniyle her gün barajlarda yüz binlerce ton su buharlaşıyor. Şehrin barajlarından Alibey, Elmalı, Darlık, Büyükçekmece ve Sazlıdere Barajlarının 2003’den 2023’e kadar 20 yıllık süre boyunca nasıl değiştiği uydu görüntüleri ile ortaya çıktı. İstanbul en kurak yıllarını 2014’te ve 2023’de yaşadığı çekilen su seviyesi ile anlaşılıyor. Ayrıca İSKİ verileri de kuraklığın yaşandığı yılları doğruluyor. Alibey Barajı’nda kuraklık nedeniyle su seviyesi düşmesiyle Mağlova ve Güzelce Kemerleri gün yüzüne çıktığı, daha sonra ise yağışlarla birlikte yeniden su altında kalıyor. Barajda bu yıl su seviyesinin çok düşmesi ile birlikte arabalar çıkartılmıştı. Elmalı Barajı’nın 2014’ten beri neredeyse tamamen kuruduğu daha sonra tekrar suyla dolduğu görüntülere yansıdı. İSKİ verilerine göre İstanbul’daki barajların genel doluluk oranı %30 oranın altına düşerek %29,78 seviyesine düştü.

Kovid-19’un 43 kara memeli türü üzerindeki etkilerini incelendi

Hollanda Radbourd Üniversitesi’nden ekolog Dr. Marlee Tucker liderliğinde, Senckenberg Biyoçeşitlilik ve İklim Araştırma Merkezi ve Frankfurt Goethe Üniversitesi’nden Dr. Thomas Mueller, ABD Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi, KuzeyDoğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ile beş kıta ve 34 ülkeden bilim insanları, Kovid-19 döneminde uygulanan kısıtlama, sokağa çıkma yasaklarının dünyadaki 43 kara memeli türü üzerindeki etkilerini inceledi. Çalışmada, 43 farklı kara memelisi, toplamda 2 bin 300 birey GPS vericileriyle takip edilip hareketleri değerlendirildi. Araştırma, prestijli bilim dergisi Science'da bu hafta yayınlandı. Şekercioğlu, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine, Kovid-19 salgınının korkunç bir felaket olduğunu ve milyonlarca insanın yaşamını yitirdiğini söyledi. Bu dönemin kendilerine eşsiz bir doğal deney imkanı verdiğini belirten Şekercioğlu, salgın sürecinde basında hayvanların şehirlere indiğini gördüklerini ifade etti. Şili'nin başkenti Santiago'da şehir merkezinde dağ aslanlarının bile görüldüğünü dile getiren Şekercioğlu, "Bilimsel olarak bunu araştırmak istedik. KuzeyDoğa Derneği olarak Tarım ve Orman Bakanlığı izni, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) işbirliğiyle bölgede 2011’den bu yana GPS tasmalarıyla takip ettiğimiz bozayı, kurt ve vaşak verileriyle Türkiye'den bu projeye tek katılımı sağladık. Biz zaten Kovid öncesinde de takip ettiğimiz için bu çalışmanın şartlarını karşılamış olduk," dedi.